Днес, 5-ти ноември, е ден за размисъл преди изборите за президент и вицепрезидент и националния референдум утре. До края на изборния ден в неделя вечерта (6-и ноември) са забранени политическата агитация, политическа реклама и обявяване на резултати от допитвания до общественото мнение, свързани с предстоящия вот.

Над 6.8 млн. избиратели имат на разположение днешния ден, за да обмислят спокойно избора си.

Гласуването на президентските избори е задължително и представлява изпълнение на граждански дълг, припомнят от ЦИК.

Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, в конкретния случай избори за президент и вицепрезидент на републиката, се изключват от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент.

В последствие те ще могат да упражнят избирателното си право в бъдеще, но трябва да подадат заявление до общинската администрация по постоянен адрес за вписване в избирателния списък и изключването им от списъка на заличените лица.

Неупражняването на правото на глас в президентския вот на 6-и ноември 2016 г. не възпрепятства правото да гласувате при евентуален нов избор (балотаж).

Гласуването на 6 ноември 2016 г. за президент и вицепрезидент на републиката или на евентуален нов избор (балотаж) означава гласуване в избори от един вид, а именно избори за президент и вицепрезидент на републиката.

Сигнали за нарушения могат да се подават в районните избирателни комисии и в ЦИК. Нарушителите ще бъдат санкционирани с актове за нарушение и глоби, налагани от областните управители.

Още новини на тема Президентски избори България 2016 може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *