В сряда в Ню Йорк е бил подаден съдебен иск, в който 10 от най-големите банки на Уол Стрийт и две трейдинг платформи са обвинени в заговор за ограничаване на конкуренцията на $320 трилионния пазар на лихвени суапове.

Обвиняеми по делото са банките Goldman Sachs Group, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse Group, Barclays Plc, BNP Paribas SA, UBS, Deutsche Bank AG, и Royal Bank of Scotland.

Според обвинението 10-те банки успешно са ограничили навлизането на нова конкуренция от небанкови институции на пазара на лихвени суапове, които са най-търгуваните деривативи* в света.

Делото е заведено от Пенсионния фонд на учителите в публични училища в Чикаго, който е купувал лихвени суапове от няколко банки, с цел да се застрахова срещу лихвен риск по заемите. Обвинителите са представени от адвокатската кантора Quinn, Emanuel, Urquhart, & Sullivan LLP, които са водещи при антитръстовите дела срещу банки.

В обвинителния акт се твърди, че заради заговора между банките, пенсионният фонд е платил повече отколкото трябва за суаповете, като лошата практика датира поне от 2007 година.

Освен банки, в обвинението са включени и две брокерски платформи – ICAP и Tradeweb, които контролират инфраструктурата на пазара на суапове. Твърди се, че те са улеснявали антитръстовите нарушения, превръщайки се във форум за заговори и вземане на бизнес решения от името на банките.

9 от 10-те обвиняеми имат дял в Tradeweb и позиции в борда на директорите. Мажоритарен дял в платформата се държи от Thomson Reuters (не е обвиняем по делото).

Банкерите са използвали позициите си в трейдинг платформата и са попречили на разработването на по-удобни и разбираеми за инвеститорите суап платформи от фирми като CME Group, TrueEX, Javelin Capital Markets и TeraExchange, твърди обвинението.

Подобни обвинения за банкови заговори на пазарите на един или друг тип деривативи са обект на разследване от Правосъдното министерство на САЩ и Европейската комисия. Заведени са и отделни дела от инвеститори.

През септември 12 банки и 2 индустриални групи се споразумяха по подобно дело. Те се съгласиха да платят $1.87 милиарда, която е една от най-големите суми платени по антитръстово дело в американската история.


*Дериватив е финансов инструмент, който притежава всяка една от следните три характеристики:

а) стойността му се променя вследствие на промени в даден лихвен процент, цена на финансов инструмент, цена на стока, валутен курс, индекс на цени или проценти, кредитен рейтинг или кредитен индекс, както и други променливи, при условие при нефинансова променлива, че променливата не се отнася конкретно за страна по договора (наричана понякога „основна“ променлива);

б) не изисква първоначална нетна инвестиция или изисква първоначална нетна инвестиция, която е по-малка от необходимата за други видове договори, за които се очаква да реагират по подобен начин на промените в пазарните фактори; и

в) се урежда на бъдеща дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *