DAF Trucks добави 11 нови конфигурации на гамата си камиони CF и XF, вкл. 2,3 и 4-осни шаси кабини и влекачи с 3 и 4 оси. Новите камиони са с до 7% по-ефективни по отношение на разход на гориво и с поне 100 кг по-леки, което увеличава възможността за товарене.

Производителят на камиони пусна първите версии на CF и XF за превози на дълги разстояния в началото на лятото. За да се осигури задоволяване на по-широк спектър от клиентски изисквания вече се предлагат нови серии шаси кабини и влекачи.

Последната гама от влекачи и шаси кабини е оборудвана с двигател и изпускателни системи, които са средно с до 100 кг по-леки. Благодарение на това се спестяват до 250 кг например за модела CF FAD 8×4, който е подходящ за строителна дейност.

Една от най-важните иновации при новите камиони е новият завиващ заден мост, позволяващ максимална маневреност. Управлението е чрез електро-хидравлична система (EHS), която също е олекотена (с 30 кг, спрямо предходно използваната). EHS-ът постоянно пресмята оптималния ъгъл на завиване на задните колела на базата на скорост и междуосие, което осигурява максимална прецизност. Благодарение на това се постига спестяване на допълнителен 1% разход на гориво.

Новият завиващ заден мост може да се вложи в шаси кабините и влекачи 6х2 и шаси кабините 8х2.

EHS-ът при камионите 6×2 CF и XF FAN се допълва от ново въздушно окачване, което бързо може да бъде намалено на 90 мм или да бъде повдигнато на 185 мм за бързо товарене и разтоварване.

DAF също така представя и нов двоен заден мост с товароносимост 10 т. Той е по-лек от предшественика си с 25 кг, но в статично положение може да понесе натоварване до 34 тона.

За камионите, движещи се често офроуд се предлага нов тандемен мост с допълнителна редукция в главините на колелата и товароносимост 26 тона. Предавателните съотношения са също по-бързи (3.46, 3.61, 3.76:1), което позволява двигателят да работи дори на по-ниски обороти. Смяната на маслото на моста се прави на 3 години или при 450 000 км.

New DAF CF Exclusive Line

В съответствие с философията за транспортна ефективност на DAF двигателите PACCAR MX-11 и MX-13 са претърпели пълна промяна. Основен фокус при нея е именно свалянето на оборотите, които дават за резултат по-нисък разход на гориво. В същото време максималният въртящ момент на агрегатите вече е наличен при 900 об/м.

Мощността на почти всеки двигател е увеличена с 10 до 20 конски сили, а въртящият момент с 50 до 200 Нм. Още повече, DAF прилага ‘Multi Torque’ при новите камиони CF и XF, което добавя още 100 до 150 Нм при най-високата предавка. Това позволява каране по-дълго време на най-висока предавка, което от своя страна оптимизира разхода на гориво и максимизира представянето.

New DAF XF Exclusive Line

Новите двигатели PACCAR MX-11 и MX-13 идват стандартно с последно поколение TraXon автоматизирани трансмисии.

Камионите се предлагат с нова електрическа и електронна архитектура. Налични са и функционалности като EcoRoll и Cruise Control, които също са получили своите оптимизации.

Снимки: DAF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *