Дигитални огледала за обратно виждане на камиони могат да заменят традиционните огледала, да намалят мъртвите точки и да подобрят видимостта на шофьора, показват резултатите от наскоро приключило проучване.

Огледалата за обратно виждане не са се развили много, откакто са станали нужни през 60-те години на миналия век заради увеличения трафик по магистралите по целия свят. Сега положението може да се промени с новоразработеното решение за производители на камиони от RISE в сътрудничество със Scania and Stoneridge Electronics AB.

Прототипът на дигитално огледало за обратно виждане включва камери, които са монтирани на горните ъгли на екстериора на кабината. Дисплеи вътре в нея показват гледката зад камиона в реално време.

Дигиталните огледала осигуряват по-добра гледка и намаляват мъртвите точки, което дава на водача на тежкотоварната машина по-голяма яснота за възможни опасности за камиона му. Автоматичната панорама е особено полезна при завои и обръщане. Тя елиминира нуждата шофьорът да се обръща, за да увеличи полезрението си, което се случва при конвенционалните огледала.

Друго предимство е, че прототипът осигурява по-добра видимост, дори когато прозорците на вратите са мръсни. При по-лоши климатични условия може да бъде предизвикателство за шофьорите на камиони да забележат обекти в нормално огледало за обратно виждане.

Дигиталното огледало предлага и подобрена видимост през нощта благодарение на вградена инфрачервена система.

Бихте ли предпочели дигитално огледало?

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *