Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран. Причина за разрива стана екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр Ал Нимр в Саудитска Арабия, на която Иран се противопостави. В последствие демонстранти подпалиха саудитското посолство в Техеран. Работещите в посолството вече са напуснали страната.

Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр нарече случилото се “крещящо нарушение на всички международни конвенции”. Той коментира още, че Рияд няма да позволи на шиитски Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство.

Иран нарече решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения “безразсъдно и нерационално”.

САЩ призоваха лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби е изразил опасения, че екзекуцията на шиитския духовник може да изостри напреженията на верска основа.

В коментар в профила си във Facebook Константин Косачов, оглавяващ външнополитическата комисия в Горната камара на руския парламент, обвинява Съединените щати, че „заемат неконструктивна позиция, тъй като прикриват лоялни към тях режими и демонизират нелоялните“.

Върховният комисар на ООН за човешките права – Зейд Раад ал Хусейн, призова в декларация властите в Саудитска Арабия да въведат мораториум върху смъртните наказания, както и да работят заедно с ООН и други партньори над алтернативни стратегии в борбата с тероризма.

Източник: БНР

2 коментара за “Дипломатическите отношения между Саудитска арабия и Иран са прекъснати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *