Германските производители, които искаха да се борят за бъдещето на дизеловите автомобили, ще трябва да преглътнат горчив залък, след като съд в Щутгарт отсъди в полза на забрана на технологията в родния град на Mercedes-Benz и Porsche.

Съдията препоръча да бъдат забранени дизеловите коли с Euro 5 стандарт да влизат в центъра на Щутгард. С тази забрана по най-бърз начин ще се намали количеството азотен оксид във въздуха. Очаква се мярката да влезе в сила от януари.

Забраните за каране на дизелови автомобили са единственото адекватно решение за бързо изчистване на въздуха, заяви съдия Волфганг Кем от административния съд в Щутгарт. Делото беше заведено от екологична група срещу провала на града да се справи с намаляването на вредните емисии. Решението на Кем вероятно ще има своя ефект и при други подобни съдебни дела, които предстоят в Германия.

Автомобилните производители, федералното правителство и няколко германски щата се опитват да избегнат дизеловите забрани като например изтеглят дизелови автомобили за подобряване на технологията им, за да станат по-„чисти”.

На 18 юли Mercedes-Benz обяви планове доброволно да изтегли 3 милиона дизелови автомобила в Европа, за да подобри тяхната технология. Три дни по-късно Audi обяви, че изтегля за подобрения 850 000 коли. VW също съобщи, че ще разшири изтеглянето до около 4 милиона коли, за да подобри софтуера на двигателите.

След като преди няколко години избухна скандала за манипулирането на тестовете за вредни емисии на Volkswagen, цялата индустрия беше разтърсена. В четвъртък германският транспортен министър Александър Добриндт зае твърда позиция срещу производителя на спортни коли Porsche, отправяйки му обвинения, че е използвал манипулиращо устройство в модела Cayenne и принуди компанията да изтегли от пазара хиляди бройки от SUV-а.

Скандалите и нуждата от бързи реакции за справяне с глобалното затопляне и замърсяването на въздуха, имат своя сефект върху индустрията. След като миналата година продажбите на дизелови коли са били 46% от доставките на автомобили, то тази година, броят на продажбите пада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *