Преди седмица предприехме еднодневно пътешествие от София, по магистралата до Благоевград, Банско, Добринище, Огняново, Лещен, Ковачевица и обратно. Пътят след Добринище (преди това магистралата беше изключително скучна. На връщане не минахме по нея) беше магически – дърветата току що бяха „получили” първата си свежа зеленина, завоите се виеха между планините, а ние се наслаждавахме на невероятната природа, докато се изкачвахме нагоре до крайната си точка.
Цялото това пътуване имаше за цел не само да открием нови и красиви места в България, но и да тестваме нов автомобил. Този път избрахме Pegueot Partner Tepee*.

Новият модел е насочен към семействата, особено към тези които имат по две-три деца. Осигурен е нужния простор в купето, но се запазва и голямото пространство в багажника. Не трябва да забравяме и множеството малки отделения за багаж вътре в купето. Поради това спокойно можем да сложим на Tepee, определението „мултифункционален” – подходящ и за работа и за семейни пътувания.

Екстериор

В предната си част Tepee има семпло-агресивен дизайн, дължащ се най-вече на големите предни халогенни фарове, които визуално увеличават широчината на автомобила. Фаровете са разположени добре, така че да осигурят хубава осветеност при нощно каране. Отдолу са разположени дневни LED светлини и фарове за мъгла.

Отзад моделът има ниска броня с предпазен елемент и голяма задна врата, позволяваща лесно товарене и разтоварване.  Нашият Partner Tepee беше с две странични плъзгащи се врати, които осигуряват безпроблемен достъп на пътниците до салона на автомобила.

Колата е по-висока от предшественика си и има подсилена предпазна кора отдолу. Това позволява да излезете малко от стандартните магистрали и извънградски пътища, но определено не трябва да заблуждава, че може да го използвате в off-road условия. Автомобилът не е 4Х4 и няма възможност за екстремни излизания от пътя.

Интериор

Първото, което ще усетите в автомобила са приятно удобните седалки и изчистеното табло. За наше щастие не видяхме осеяно с копчета табло. Определено не сме привърженици на претрупани конзоли, пренасящи ни в атмосферата на самолетна кабина. Освен изчистения дизайн, трябва да отбележим и практичното разположение на важните циферблати като оборотомер, скоростомер и температурен датчик.

В горната част на централната конзола има нов мултимедиен екран. С вградената технология Mirror Screen може да прехвърлите информацията от вашият смартфон на дисплея. Непосредствено под екрана е позиционирано управлението на двузоновия климатроник. Останалите копчета са за аварийни светлини, копчета за стъклата, и бутон за заключване на автомобила. Толкова.

Типично за Peugeot зад волана отдолу са разположени две перила за управление на аудиосистемата и круиз контрола (не особено функционално).

Покривът на Tepeeе е остъклен с тонирани стъкла Zenith, които допълнително осигуряват светлина в купето. Автомобилът, имаше и една интересна екстра – вентилатор с  ароматизатор, който е разположен по дължина на тавана между стъклените части на покрива.

Както споменахме в началото, в купето има наистина много места за дребни предмети. Забавно беше да намерим всяко кътче в колата, в което може да се сложи нещо. Дори открихме такова на пода под стелките на пасажерите отзад. Багажникът е огромен и варира между 675 и 3000 литра (при сваляне на задните седалки).

Технически характеристики

DSC00656

Partner-ът, който имахме възможност да тестваме, бе задвижван от най-мощния дизелов двигател, който се вгражда на този модел. Работният обем е 1560 куб.см, BlueHDI с мощност 120 к.с., компилиран с 6-степенна механична скоростна кутия.

Автомобилът е динамичен и има необходимата мощност, когато това е нужно. По време на нашето пътуване с Tepee успяхме да постигнем разход от 5/100 извънградско при скорост от 100-120км/h и около 6.1/100 градско, при включена старт/стоп система.

Разходът, който ние постигнахме, се размина с дадения по каталог ( 4.9/100-градско, 4.2/100- извън града, 4.4/100 – среден), но смятаме, че е добър, при сравнение с други автомобили от подобен клас.

Окачването на Partner определено приспада към по-твърдата возия. Предното окачване е независимо Pseudo McPherson, а задното е полунезависимо на торсионна греда. Кормилното управление е с хидравличен сервоузилвател с променливо усилие. Спирачната система е с дискови спирачки, отпред вентилирани и плътни отзад. Колата беше оборудвана и със системи за безопасност като ABS, EBD и ESP.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Лично мнение за автомобила

Да започнем от недостатъците и да се прехвърлим към положителните страни накрая.

Един от най-натрапващите се недостатъци е, че при лоша пътна настилка и твърдо окачване, не много високото качество на материалите в интериора, в комбинация с многото кухини за багаж, създават постоянни скърцания, които на моменти изнервят.

Също така, двете перила за управление на аудиосистемата и круиз контрола  определено не са разположени функционално. При използването им трябва да поглеждате макар и за малко какво натискате, което си е неудобство. Предполагам, че, когато свикнете с тях (все пак ние сме карали колата два дни) това няма да е проблем, но на мен определено не ми допадна.

Недостатък за мен беше и слабата устойчивост в завоите при каране на пътища извън магистрала и при скорост 110-120км/h. Трябва да подчертая, че аз не пътувах с три деца на задната седалка и бях на семейно пътешествие и Tepee не е предназначен за състезание.

На последно място, докато предните фарове са много добре разположени, не мога да кажа подобно нещо за светлините за задна скорост. Позиционирането им беше такова, че при каране назад не се получаваше достатъчно добър светлинен отсек.

Що се отнася до предимствата на автомобила, Peugeot Partner Tepee  е приятен и лесен за каране, което е главен фактор за определянето му като мултифункционално возило.

Моделът предлага много възможности за товарене, на малки и сравнително големи неща.

Също така е сравнително икономичен, което е голямо предимство за семейния бюджет.

Комфортните седалки допринесоха за това да се насладим на пътешествието си – все пак изминахме около 500 км за един ден. Добре подреденото и неангажиращо табло изключително много ми допадна, светлината която влизаше през стъклените части на покрива също е голям плюс при пътуването.

Като оставим вътрешните екстри, от които ще се възползват всички пасажери, има едно нещо, което е най-важно за шофьора и това е двигателят на автомобила.

Той е с добра динамика, позволяваща лесно ускорение при ниските обороти, когато има нужда да се правят по-екстремни изпреварвания.

В крайна сметка, когато обединим всичките си впечатления за Peugeot Partner Tepee, можем да кажем, че моделът има всичко необходимо за едно приятно и комфортно пътуване.

DSC00534

* Цялото име на автомобила (когато го изговарям, все едно казвам всички имена на някоя стара благородничка) – PEUGEOT PARTNER NEW TEPEE OUTDOOR 1.6 BlueHDI 120 S&S BV6

Автори на статията: Кристиан Кирилов/Яна Стаменова

Шофьор: Кристиан Кирилов

Снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *