Добавената реалност (AR) стана най-актуалната новост за кратък период след пускането на играта Pokémon Go. Възможността за наслагване на дигитална анимация в реалния свят, чрез използване на камерата на мобилния телефон създаде еуфория, невиждана досега. В тази връзка трябва да отбележим, че освен Pokémon Go има и други приложения, които успешно вмъкват виртуални обекти в реалния свят.
Ето и някои от тях (в скобите – линкове за изтегляне за Android или iOS).

Ingress (Android/iOS)

Това приложение е направено от създателите на Pokémon Go – Niantec. Забелязват се и някои сходни характеристики с популярната мобилна игра. В случая обаче става въпрос за по-сложна смартфон игра, която определя задачи на геймърите. Те трябва да откриват обекти, където има мистериозна енергия, да придобиват обекти, които ще им бъдат от помощ в задачите и да се обединяват с други играчи, за да допринесат за каузата на Просветените (Enlightened) или Съпротивата (Resistance).

Милиони играчи са завладени от AR света на Ingress, който стимулира физическите упражнения и откриването на различни места, докато разширяват територията на екипа си (можете да играете, докато карате кола, но прекалено бързото движение изключва някои от функциите на играта).

Blippar (Android/iOS)

Blippar помага да откривате повече за физическите обекти около вас, от забележителности до различни предмети. Принципът на работа на приложението напомня на технологията за визуално търсене на Google. Просто насочвате камерата на телефона си към нещо, за да получите информация за него, както и някои свързани линкове.

Приложението сравнително точно определя различни предмети, към които е насочено. Когато видите непознато лого, Blippar може да Ви свърши много добра работа, откривайки за какво се отнася.

Geocaching (Android/iOS)

Приложението Ви изкарва навън, за да преоткриете квартала си или големия свят. Функциите му са подобни на Pokémon Go, но в случая трябва да откривате реални обекти в различни форми и размери, вместо дигитални създания.

Идеята е, че потребителите споделят опита си с други играчи, което добавя по-силен социален елемент към играта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *