От утре, 1-и юни, всеки в Европейския съюз ще може да регистрира свой домейн на кирилица.

EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu, заедно с представителството на Европейската комисия в България, днес официално представиха новият домейн .ею у нас.

“Радваме се да видим резултатите от нашата усилена работа през последните 7 години за да можем да направим този подарък на България днес. С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС и чрез него България вече има уникално присъствие в интернет.“, отбеляза г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Новият домейн на кирилица допринася за запазване на културната ни идентичност, коментира ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.

На снимката: Огнян Златев (ляво) и Джовани Сепия (дясно)
На снимката: Огнян Златев (ляво) и Джовани Сепия (дясно)

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu ще преминат през процес на уеднаквяване (Script Adjustment Phase), за да приемат разширението .ею.

Този процес ще продължи 3 години, като преминаването към разширение на кирилица ще става безплатно. След този период домейните с имена на кирилица и разширение на латиница ще бъдат изтрити. Около 2000 домейна ще трябва да направят тази промяна.

Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици. За гражданите това е по-лесният достъп до Интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю.

За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките. Така интернет страницата е много по-лесно откриваема за всички и оптимизирана за точната дума, от която се интересуват клиентите.

Домейнът .eu е сред най-популярните в света. Той свързва над 500 милиона души в 31 страни. В първия ден, в който разширението става активно (през април 2006 г.), са регистрирани 1 000 000 домейна .eu

В края на март 2016 година са регистрирани общо над 3.8 милиона домейна с разширение .eu. Само в България те са 27 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *