В американските медии изтече информация за данъците, които е платил американския президент Доналд Тръмп през 2005 година.

По време на президентската си кампания Тръмп отказваше да оповести информация за данъците, които е плащал, с което наруши традицията всеки кандидат-президент да разкрива данни за приходите си и платеното към държавата.

Според изтеклата информация американският държавен глава е платил $38 милиона федерални данъци през 2005 година за отчетена печалба от малко под $153 милиона. Това означава, че той е бил обложен с едва 25% данъчна ставка, когато през тази година максималната федерална данъчна ставка, в чиито граници той очевидно влиза, е била 35%.

В тези плащания се включват $31 милиона, генерирани като алтернативен минимален данък, обхващащ хора с големи печалби, чиито доход попада извън нормално считаното за облагаем доход.

Също така, Доналд Тръмп е платил $5.3 милиона данъци върху $48.6 милиона коригирана печалба, след като твърдеше, че е имал $103 милиона бизнес загуба същата година. Тук данъчната ставка е 10.9%. За сравнение, средният американски данъкоплатец е платил през 2005 година ефективна данъчна ставка от 13.6% при среден коригиран доход от $38 754.

От Белия дом заявиха, цитирани от АП, че оповестяването на документа нарушава закона и е отчаян опит за постигане на висок рейтинг.

Снимка: Evan Guest, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *