Американският президент Доналд Тръмп прекъсна десетилетна американска дипломатическа политика като призна Йерусалим за столица на Израел. Така той си навлече гнева на множество арабски страни и рискува провал на мирната политика в Близкия изток.

„Установих, че е време официално да призная Йерусалим за столица на Израел”, каза Тръмп.

Международната общност не признава израелско право върху целия град и се призовава за решаване на този въпрос чрез преговори.

Йерусалим е дом на светини за мюсюлмани, християни и евреи. Светият град е и една от големите пречки за постигане на мирно споразумение между израелци и палестинци.

Израел счита Йерусалим за своя вечна и неделима столица, докато палестинците искат източният сектор на града да стане столица на тяхната независима държава.

Премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху поздрави американският държавен глава за решението и го обяви като „исторически момент”.

Тръмп обяви, че американските дипломати ще започнат процес по преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Нито една държава по света няма посолство в Йерусалим.

Новината обаче предизвика критиките на останалите свързани страни. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ са абдикирали от ролята си на медиатор в мирния процес, а палестински и ислямистки фракции призоваха за протести днес. Палестинската ислямистка групировка Хамас обвини Доналд Тръмп в „явна агресия срещу палестинския народ.” Коледните светлини в родното място на Исус Христос, Витлеем, бяха изгасени в сряда вечерта в знак на протест срещу решението.

В някои области на столицата на Йордания, Аман, населени от палестински бежанци, както и пред американското посолство в Истанбул, избухнаха протести.

Папа Франциск призова статуквото на Йерусалим да бъде уважавано. Китай и Русия изразиха притеснението си, че ходът на американския държавен глава ще предизвика агресия в Близкия Изток, а Саудитският кралски съд обяви, че правителството на Саудитска Арабия „осъжда и съжалява” за решението. Говорител на британския премиер Тереза Мей нарече решението „безполезно по отношение на перспективите за мир в региона.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *