Американският президент Доналд Тръмп призна, че е променил позицията си за НАТО от кандидат-президентската кампания, заявявайки, че алиансът „не е остарял“.

Желанието му за добри отношения с Русия беше подкрепено от генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, според когото военния съюз не желае втора Студена война.

Давайки висока оценка на алианса като „опора на международния мир и сигурност“, която „победи комунизма и освободи пленените народи“ от Източна Европа, Тръмп заяви, че е променил мнението си за НАТО, след като се съгласи да направи повече в борбата срещу тероризма.

Държавният глава на САЩ коментира и визитата на държавния секретар Рекс Тилерсон в Москва, където последният се срещна с колегата си Сергей Лавров.

“Би било прекрасно, ако се разбираме с Русия. В момента не се разбираме с Русия изобщо“, коментира Тръмп и допълни: „Русия е силна държава. Ние сме много силна държава. Ще видим как ще сработи това.“

Столтенберг от своя страна заяви: „Русия е наш съсед, Русия е тук, за да остане“. По думите му, разполагането на военна техника и войски в Източна Европа е „пропорционално, отбранително, и ние не искаме нова Студена война.“

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *