Американският президент Доналд Тръмп заяви, че тестът на нова балистична ракета от Иран показва, че ядрената сделка със страната е под въпрос и, че Техеран заговорничи със Северна Корея.

„Иран току що тества балистична ракета, способна да достигне Израел. Те също работят със Северна Корея. Нямаме много добро споразумение!“, написа Тръмп в социалната мрежа twitter на 23-и септември.

Близкоизточната държава направи ракетния си тест на 22-и септември въпреки предупрежденията на Вашингтон, че споразумението със САЩ и останалите световни сили ще бъде разтрогнато.

Разкриването на ракетата стана по време на военен парад за чествания на Иракско-иранската война от 80-те години на миналия век.

Иранският президент Хасан Рохани заяви по време на парада, че Техеран ще продължи ракетната си програма и ще увеличи военните си способности, въпреки исканията на американския президент Доналд Тръмп за спиране на разработването на „опасни ракети“.

На 19-и септември, по време на реч пред Общото събрание на ООН американският държавен глава обвини Иран, че подкрепя терористи и нарече правителството на страната „корумпирана диктатура“.

По отношение на сключената ядрена сделка между Иран и 6 световни сили (Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) през 2015-а година, Тръмп заяви, че Вашингтон „не може да поддържа споразумение, ако то се използва за прикритие на евентуално развитие на ядрена програма.“

В отговор, по време на своята реч пред ООН, Хасан Рохани определи изказванията на американския президент като „невежа, абсурдна и омразна реторика.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *