Парламентът прие на първо четене бюджета за Държавното обществено осигуряване. Той предвижда увеличаване на пенсиите с 2.4% от 1 юли 2017 година.

Максималният осигурителен доход остава 2600 лв, а таванът на пенсиите – 910 лв като в бюджета е заложено увеличаване на осигурителната вноска.

Министърът на социалната политика Зорница Русинова посочи, че средният осигурителен доход за следващата година, прогнозно, ще се увеличи с 40 лв до 809 лв.

Във връзка с увеличаването на пенсиите Русинова заяви: „Ако сравним управлението на ГЕРБ с тройната коалиция, имаме ръст с 36 процента на пенсиите. Да, никога не е достатъчно, да, пенсиите в България са ниски, доходите на хората са ниски, затова социалната система подпомага най-бедните, подпомага ги с възможности на европейските ресурси, с множество социални услуги, с осигуряване на услуги в домашна среда.“

Бюджетът за ДОО мина в НС само с подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. По различни причини БСП, ДПС, АБВ и Патриотичният фронт се обявиха против.

От „БСП лява България“ заявиха, че няма да подкрепят проектозакона тъй като той не гарантирал нищо на никого. От АБВ бяха на мнение, че е редно следващото легитимно избрано правителство да избере с какъв бюджет да работи.

Патриотите настояваха за увеличение на минималната пенсия до 300 лв.

Ако бюджетът бъде приет на второ четене без съществени промени, от следващата година ще има нарастване на възрастта за пенсиониране с два месеца .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *