Известният с песимистичните си настроения спрямо пазарът на акции швейцарски инвеститор, Марк Фабер, предупреди инвеститорите, че американските акции са изправени пред сеизмични разпродажби, които могат да започнат всеки момент.

Фабер, наричан още Dr. Doom (д-р Гибел), заяви в интервю за американската телевизия Си Ен Би Си, че не очаква сривът да бъде предизвикан от някакъв катализатор, просто пазарите са свръх купени и очакванията, че т.нар. Тръмп рали на акции ще продължи, са прекалено позитивни.

“Много просто, пазарът започва да се движи надолу. С движението надолу ще предизвика продажби, а след това ситуацията ще е като лавина,“ коментира инвеститорът.

Той уточни, че не обвързва мечата си прогноза с американския президент Доналд Тръмп.

“Един мъж сам не може да направи „Америка велика отново“. Това трябва да разберете. Тръмп, за разлика от [Роналд] Рейгън, е изправен пред големи насрещни ветрове, включително отношението дълг към БВП, което е гигантско, както е и в други държави,“ каза Dr. Doom.

Той определи покачващите се лихвени проценти и рекордните печалби и маржини като допълнителни рискове към историческото рали на акции.

Американският индекс Dow Jones Industrial Average приключи последната си сесия на рекордни равнища за 11-та последователна сесия в петък заедно с S&P 500, при който се отчитат най-малко спадове през месец февруари, от който и да е друг месец от май 1990 година насам.

Фабер отбеляза, че фондовите пазари в Мексико, Бразилия и Азия също регистрират значителни ръстове тази година. Той обаче заяви, че не очаква най-лошия сценарий за всички страни, които в момента се облагодетелстват от силно покачване на индексите.

“Китай изглежда доста атрактивно. През следващите три месеца парите ще текат към страната. Икономиката и изненадващо започна да се справя доста добре. Виждаме това в търговията на дребно в Хонг Конг, в хотелиерската индустрия и при търсенето на суровини,“ каза още Фабер.

Според него суровини като мед и злато ще донесат значителни печалби на трейдърите тази година.

Снимка: freestockphotos

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *