Прилагането на по-екологични решения в транспорта е тенденция, която се засилва под натиска на все по-голямата нужда да се справим със замърсяването на околната среда и въздуха. Новият 6-цилиндров газов двигател на Scania с 410 конски сили е поредно предложение от голям производител на камиони за осигуряване на екологичен начин за превоз на товари на дълги разстояния.

С използване на биогаз свиването на емисиите на въглероден диоксид може да стигне до 90% в сравнение с подобен дизелов двигател.

Основата за разработване на двигателя, задвижван на газ, е познатият 13-литров агрегат на шведския производител, който беше обновен да работи със синьото гориво или биогаз.

Моторът осигурява 400 конски сили и има въртящ момент 2000 Нм от 1100 до 1400 об. В минута. С LNG в резервоара типичен влекач с ремарке с тегло до 40 тона може да измине 1100 км без презареждане и при добри климатични условия и равен път (За сравнение: 8.7-литровият двигател на Iveco Stralis NP разполага с 400 к.с. и осигурява пробег, според производителя, от 1500 км с едно зареждане. Въртящият момент е 1700 Нм). С два LNG резервоара на шаси кабина пробегът е приблизително 1 600 км.

13-литровият двигател на газ работи в комбинация с автоматизираните скоростни кутии Scania Opticruise.

Вентилът на резервоара е преместен в обратната на движението на превозното средство страна, което намалява риска той да бъде наранен от камъни и чакъл.

Смяната на свещите и маслото става в интервал от 45 000 км.

Тъй като двигателят работи на принципа на Ото, той е много по-тих в сравнение с дизелов агрегат. В допълнение, благодарение на по-ниското съотношение на сгъстяване и налягане при горене в цилиндъра, напрежението върху компонентите на двигателя е значително по-ниско, което води до по-дълъг експлоатационен живот.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *