Новото движение на бившия гръцки министър Янис Варуфакис ще търси сподвижници и в България, заяви специално за предаването „Хоризонт“ на БНР Лоренцо Марсили, който е ръководител на „Европейски алтернативи“ и е един от двигателите на движението „Демокрация в Европа 2025“, известно като DiEM25.

„Аз бях много приятно изненадан колко развито е гражданското общество в България. Видях и протестите по улиците. Никога не трябва да забравяме, че политиките на лишения, които в момента западният свят ни налага, не се различават много от времената, през които са минали всички държави от Източна Европа, а именно периодът, през който са минали след промените и падането на комунистическия режим. Ще дам пример с приватизацията или пък със срива на социалната система. Мисля, че в България имате много какво да кажете по този въпрос.“

Марсили е категоричен, че движението DiEM25 ще предложи алтернатива за политиката на лишения или на разпадането на европейската идея. То ще се финансира само от дарения, но тръгва с ясна заявка да промени Европа:

„Нека кажа, че има абсолютно ясна политическа амбиция в движението да промени нещата. Това не означава задължително, че движението трябва да е политическа пария или иска да се превърне в такава, но със сигурност иска да се превърне в политическа сила. Как ще бъде изградена тази политическа сила – било то чрез политическо движение, което работи с някои партии или дори ще доведе до основаване на нови политически партии в някои страни, е нещо, което предстои да видим.“

Официалната церемония за основаването на движението, в основата на което е Янис Варуфакис, ще бъде във вторник в Берлин.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *