Правителството внесе в понеделник Народното събрание Законопроектът за държавния бюджет за 2017 г., както и проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

Предстои те да бъдат разгледани в специализираните парламентарни комисии.

В понеделник беше одобрена и финансовата рамка за следващата година, която министърът на финансите Владислав Горанов определи като гарантираща добро функциониране на институциите.

Той посочи, че, ако растежът на икономиката надвиши прогнозираните 2.5%, ще се направи всичко възможно да бъде намален бюджетният дефицит, който, според очакванията, ще бъде 1.4% от брутния вътрешен продукт на България.

Горанов определи бюджета като „консервативен и изпълним“.

„Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев допълнително, който постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита. Това е политиката, която сме приели – за поетапно ограничаване на дефицита в следващите години до нула,” коментира финансовият министър.

Вноската във фонд „Пенсии“ ще се увеличи с 1% през 2017-а г. като през юли пенсиите ще се повишат с 2.4% и средният им размер за следващата година ще бъде 341.57 лв.

Средният осигурителен доход също ще нарасне догодина – с около 40 лв.

Запазват се минималните осигурителни прагове. Единствено увеличение ще има при минималната работна заплата, която от 2017-а г. ще бъде 460 лв.

Ще има стимули за майките да се връщат по-рано на работа, а здравните вноски остават на равнище 8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *