Днес три от европейските железопътни товарни коридори (RFCs) – връзките Скандинавско-средиземноморска, Балтийско море-Адриатическо море и Северно море-Балтийско море – бяха пуснати в експлоатация, с което се отбеляза завършването на Европейската железопътна мрежа за конкурентен товарен транспорт (включваща общо 9 коридора). Шест коридора от мрежата са пуснати в експлоатация от ноември 2013.

RFCs формира гръбнакът на мултимодалния Основен мрежови коридор на Европейския съюз. ЖП коридорите са основна инициатива на Европейската комисия, чиято цел е да постигне Единна европейска железопътна мрежа.

ЕК осигурява съ-финансиране по това направление чрез  Механизма за свързване на Европа (CEF). RFCs насърчава кооперирането на държавите-членки и железопътните инфраструктурни мениджъри, както и увеличаване на участието на потребители в развитието на Европейската железопътна товарна система.

Концепцията за европейските железопътни товарни коридори е насочена към осигуряване на планов капацитет, управление на инфраструктурата и търговския обмен, както и създаването на Corridor One-Stop-Shops  като единствени контактни точки за клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *