Европейската централна банка остави без промяна основните си лихвени проценти след заседанието в четвъртък (8-и септември). Програмата за количествени улеснения също не беше коригирана. Така банката продължава да купува финансови активи в размер на 80 млрд. евро на месец като крайният срок на програмата е март 2017 година.

Действията на централната банкова институция в Еврозоната не изненадаха финансовите пазари. Последният път, когато бяха направени промени беше на 10-и март. Тогава ЕЦБ намали основната репо лихва с 5 базисни пункта до 0%, депозитната лихва – с 10 базисни пункта до -0.40%, както и пределната заемна лихва с 5 базисни пункта до 0.25%.

Тогава ЕЦБ увеличи и с 20 млрд. евро (до общо 80 млрд. евро) месечния размер на покупки на еврооблигации. През месец юли беше увеличен обхвата на програмата и банката вече може да купува и облигации на небанкови компании, притежаващи инвестиционен кредитен рейтинг.

На заседанието през март ЕЦБ обяви и 4-годишна програма TLTRO за „евтино“ кредитиране на търговските банки в еврозоната, която стартира през юни.

След края на заседанието в четвъртък главната банкова институция заяви, че продължава да очаква, че нейната ключова репо лихва ще остане на текущото или на по-ниско ниво за продължителен период от време, след края на програмата за количествени улеснения. Промени ще се правят едва, когато ЕЦБ види устойчиво покачване на инфлацията до поставената цел от 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *