Президентът на Европейската централна банка Марио Драги съобщи, че Управителния съвет на банката ще преразгледа своята позиция относно досегашната парична и лихвена политика на следващото заседание през март.

Причината е, че досегашните политики не доведоха до желания ефект за повишаване на инфлацията и на икономическата активност в еврозоната.

На пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в понеделник, Драги защити настоящата нестандартна парична политика на централната банка, включваща т.нар. програма за „количествени улеснения“ (месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро). Според него тези мерки са довели до смекчаване на реалните рискове пред инфлационната динамика в региона.

„В ход е умерено възстановяване на икономиката на еврозоната, дължащо се главно на вътрешното търсене. Но рисковете за влошаване на икономическото развитие са нараснали отново на фона на повишената несигурност относно перспективите пред растежа на нововъзникващите и развиващи се пазарни икономики, нестабилността на финансовите и стоковите пазари и с оглед на наличните геополитически рискове”, посочва президентът на ЕЦБ. Също така, според него: „Динамиката на инфлацията също е станала осезаемо доста по-слаба, отколкото очаквахме на заседанието в началото на декември. Въпреки че най-новата вълна на дезинфлация се дължи основно на подновения рязък спад на цените на петрола, по-слабият от очакваното ръст на заплатите заедно с намаляването на инфлационните очаквания изискват внимателен анализ на каналите, чрез които инфлацията може да повлияе на бъдещите цени и при определяне на заплатите в нашата икономика”, допълни Драги.

Според него еврозоната би навлязла в явна дефлационна спирала през миналата година, ако ЕЦБ не беше тръгнала по пътя на паричните стимулиращи мерки и на лихвените облекчения през 2014-а година. Все пак мерките са „недостатъчни с оглед на влошаващата се перспектива пред ценовата стабилност”.

Важен момент според Драги е политическата подкрепа от страна на правителствата в еврозоната. Те трябва да проведат дълбоки данъчни реформи, които биха допринесли за увеличаване на инвестициите, заетостта и за тласък за повишаване на производителността.

Относно актуалния въпрос за предстоящия референдум във Великобритания, Марио Драги коментира: „Трябва да се намери решение, което би укрепило здраво Обединеното кралство в рамките на ЕС, като същевременно позволи на еврозоната да се интегрира още повече и това ще засили доверието в съюза. Архитектурата на Икономическия и паричен съюз също остава незавършена. Европейските граждани и пазари са твърде често неуверени за способността ни да действаме съвместно в дух на обща отговорност. Ние трябва да ги опровергаем”.

Свързани новини:

ЕС ще удовлетвори някои искания на Великобритания, за да я задържи в Общността

Един коментар за “ЕЦБ ще преразгледа паричната си политика на заседанието през март

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *