Общо 14 екипажа ще застанат на старта на Еко Рали България 2016. Надпреварата, която е в календара на FIA Световна купа „Алтернативни енергии” и е включена в програмата на община София – кандидат за Европейска столица на спорта 2018, ще се проведе между 14 и 16 октомври.

dscf5188-33daf1d8e0

Сред екологичните машини, които ще се борят за победата в Еко Рали България 2016, на арката ще има 5 електромобила, 3 хибридни автомобила и 6 машини, задвижвани с алтернативни горива като природен газ и пропан-бутан.

Три екипажа от съседна Сърбия ще мерят сили с българските си конкуренти. В ралито ще участват 5 женски отбора (2 от Сърбия и 3 български).

Свои екипажи ще пуснат от Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти и Българската фотоволтаична асоциация.

dscf5206-c5d605b77a

Официалният старт на ралито ще бъде на 14-и октомври от 16 часа, пред Гранд Хотел София и ще бъде даден от кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова.

Еко автомобилите ще бъдат изложени за разглеждане от 12 часа на обед.

Маршрутът на Еко Рали България 2016 ще бъде от София до Старосел и обратно. Изцяло електрическите возила ще минат през Мирково и медодобивния завод „Аурубис” в Пирдоп, а останалите участници – през Панагюрище и Копривщица. Над 100 км от трасето са отделени за т. нар. регулаторни тестове, в които, според поставените задачи, ще се оценяват състезателите.

dscf5211-613133865a

От всички, участващи в състезанието се изисква да демонстрират сериозна загриженост към околната среда. Така, освен да карат икономично и еко, състезателите ще се грижат да оставят местата, на които са били дори по-чисти, отколкото са ги заварили.

Автомобилите, допуснати до участие в рали от този тип са разделени в категории според вида задвижване – електрическо, хибридно или на алтернативни горива (пропан-бутан, метан, биогаз и др.), според Техническия правилник на FIA за автомобили с „алтернативна енергия”. Еко Рали България, както и другите надпревари от този тип, насърчава използването на новите автомобилни технологии за съхраняване и пестене на енергия, изхвърляне на възможно най-малко количество въглероден двуокис, както и други замърсители на въздуха.

Ралито също така насърчава водачите да променят своите навици при управлението на автомобила, като се даде приоритет на опазване на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор, чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия като източник за задвижване на техните машини.

Еко Рали България 2016 се организира от спортен клуб „Интерспийд рейсинг” под патронажа на Столична община и в партньорство с общините Мирково, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисар.

web_rally

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *