Хиляди хора слушаха емоционалните речи на турския президент Реджеп Ердоган по повод една година от проваления опит за преврат в Турция.

Ердоган похвали хората, включително негови депутати, които са защитили демокрацията и правителството му. В същото време той подкрепи смъртна присъда за организаторите на метежа.

На 15 юли миналата година турски военни организираха опит за преврат. 250 души станаха жертва на сблъсъците с властите, а над 2000 бяха ранени. Правителството обвини организацията на турския проповедник Фетуллах Гюлен за подбудители на метежа.

В последствие над 150 000 държавни служители бяха освободени от работа, а над 50 000 бяха арестувани.

„Хората през онази нощ нямаха оръжия, те имаха знаме и, което е по-важно, те имаха вяра“, каза Ердоган пред свои привърженици. „Благодарен съм на всички членове на нацията, които защитиха страната си“, допълни турският държавен глава.

Междувременно опонентите на Ердоган бойкотираха деня и речите през нощта.

Ердоган заяви, че е обсъдил с премиера Бинали Йълдъръм организаторите на преврата: „Когато те се появят в съда, нека направим така, че те да са в облекло като в Гуантанамо.“

По-рано Йълдъръм заяви по време на специално парламентарно заседание, че 15 юли 2016 година е бил „втора Война за независимост“, след конфликта, който доведе до създаването на модерната държава през 20-те години на миналия век.

Кемал Киличдароглу, лидерът на основната опозиция в турския парламент, Републиканската народна партия, каза: „ Този парламент, който е издържал на бомби, вече е остарял, а авторитетът му е премахнат. През последната година справедливостта беше унищожена. Вместо бързо нормализиране беше въведено постоянно извънредно положение.“

Действията на турските управляващи след опита за преврат, предизвикаха международно възмущение, заради обвинения в нарушаване на човешките права. Последвалият тази година референдум за връщане на смъртното наказание в Турция беше съпътстван от съмнения за честното провеждане на вота. В следствие отношенията между Анкара и Европейския съюз се обтегнаха още повече и увеличиха исканията от определени държави-членки за спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Снимка: Сайт на Президентството на Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *