Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън и негов колега хакер са разработили хардуер за мобилни телефони, който ще предупреждава собствениците на мобилни устройства, ако са подложени на цифрово наблюдение/следени.

Калъфът за батерия, или “introspection engine” е създаден за iPhone 6, за да следи електрическите сигнали, изпращани до вътрешните антени на устройството.

Върху калъфа има малък едноцветен екран и тънки проводници, които четат електрическите сигнали, изпращани до двете антени, които се използват от радио, GPS, Bluetooth, WiFi и мобилен модем в телефона. На екранчето ще се появи информация, която предупреждава дали тези функции са включени, когато би трябвало да не работят (ние сме ги деактивирали или не ги използваме).

Едуард Сноудън и хардуерният хакер Андрю Хуанг представиха дизайна пред публика по време на MIT Med Lab в Бостън, Масачузетс.

Сноудън заяви във видеоконферентна връзка, че устройството е по-сигурно от самолетния режим на мобилните телефони (в случая iPhone), за които е доказано, че може да бъдат хакнати.

Хардуерът все още е в етап на създаване. Планът е да бъде пуснат прототип следващата година. Сноудън и Хуанг планират да предложат устройствата на журналисти и медии и да създадат снабдителна верига в Китай

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *