След месеци на борба със законови пречки и обществени протести, египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси одобри отстъпването на двата египетски острова Тиран и Санафир на Саудитска Арабия. Опонентите му го обвиняват в продаване на територия в замяна на саудитско финансиране.

Новината за сключеното споразумение беше обявена в правителствено съобщение. Островите Тиран и Санафир, които са необитаеми , бяха обявени за преотстъпване още през 2016 година.

Според властта в Кайро и Рияд те се намират в териториалните води на Саудитска арабия и са били отдадени под наем на Египет през 1950 година, тъй като страната е била по-добре разположена да използва островите, за да контролира Израел. Двата скалисти острова пазят залива Акаба, единствената точка за достъп на Израел към Червено море и всички южни морски търговски маршрути.

Тиран и Санафир са били окупирани два пъти от Израел, но през 1978 година са били върнати на Египет като част от мирното споразумение „Кемп Дейвид“.

Според противниците на споразумението, островите за пръв път са били дадени на Египет, след споразумение между Османската империя и Британската империя през 1906 година, когато съвременна Саудитска Арабия дори не е съществувала като държава.

Даването на островите става част от споразумение за помощ на стойност $23 млрд. за Египет, подписано през април миналата година между Рияд и Кайро.

Оттогава противници и привърженици на сделката се изправят многократно пред различни съдилища, с променлив успех и за двете страни. В крайна сметка обаче крайното решение е в полза на президента ел-Сиси.

Снимка: о-в Тиран; Източник: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *