В четвъртък (14 април) се проведе ежегодната пряка линия с руския президент Владимир Путин.

Въпросите, на които основно трябваше да отговаря президента, бяха свързани с икономическата ситуация в Русия.

Според Путин в руската икономика има сива сфера, но тенденцията към нейното свиване е положителна. Дефицитът в бюджета е намален, дори по-нисък от планираното – 2.4%. Той отбеляза, че през февруари за пръв път е бил отчетен ръст в промишленото производство, в износа и в технологичната продукция.

Владимир Путин посочи, че, ако Русия харчи резервните си фондове, както през миналата година, и не ги възстановява, то парите ще стигнат за четири години.

Другата „гореща” тема, която беше засегната, беше свързана с международната политика на страната. Първият от тази серия въпроси беше свързан със ставащото в Сирия. Руският президент коментира политическото бъдеще на преговорите, които се водят в Женева между опозицията и управляващия режим в Дамаск: „Ние много разчитаме, че не използването на военната сила от двете страни, с подкрепата на някой друг, ще доведе до постигане на мир, а това ще направи политическият процес. Нужно е всички да седнат на масата за преговори, да приемат конституция, на чиято основа да проведат предсрочни избори и по този начин страната да излезе от кризата.”

Що се отнася до военните действия в Алепо, Путин каза: „Основно там воюва не сирийската армия, а кюрдските формирования и някои други групировки. Те се бият както едни с други, така и срещу кюрдите, но ние наблюдаваме внимателно случващото се и ще направим всичко възможно ситуацията да не се влоши.”

Владимир Путин каза, че все още не е взел решение дали ще се кандидатира през 2018 година за президент на страната, тъй като има време до тогава.

Въпросът на 12-годишно момиче затрудни президента. Тя го попита на кого би помогнал, ако се давят президентите на Украйна и Турция: „Варя, поставяш ме в трудно положение – дори не знам какво да кажа. Ако някой е решил да се дави, спасяването му е невъзможно, но ние сме готови да протегнем ръка за помощ на всеки наш партньор, ако той сам го иска.”

Владимир Путин коментира и ограничените възможности за туризъм пред руските граждани след затварянето на Египет и Турция за тях, като посочи като основна причина липсата на сигурност.
Тазгодишната пряка линия с руския президент продължи близо четири часа. Зададени бяха над 3 милиона въпроса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *