Председателят на Европейската комисия (ЕК), Жан-Клод Юнкер, отхвърли молбата на Австрия да се оттегли от програмата за разселване на бежанци на ЕС, която задължава Виена да приеме повече хора, търсещи убежище, според квотата, установена от Брюксел.

“Австрия е законово задължена да участва в програмата и аз лично очаквам, че Австрия ще изпълни задълженията си“, написа Юнкер в официален отговор до канцлера Кристиан Керн. В края на месец март Керн (на снимката) изпрати писмо до Комисията, в което обяснява причините, поради които Виена желае да излезе от програмата за презаселване.

По това време австрийският канцлер заяви, че страната е изпълнила своите задължения, приемайки повече от хора от справедливия дял, който и е отреден. Предложението за излизане от програмата беше направено от министъра на отбраната на Австрия, Ханс-Петер Доскозил, според когото, страната вече „е една от държавите, които носят най-тежкото [бежанско] бреме.“

Според споразумението с ЕС от 2015 година, Австрия трябва да приеме 460 бежанци от Италия и 1 400 от Гърция. Въпреки това, след като през същата година страната прие около 90 000 души, и беше позволено временно излизане от програмата за презаселване. Това изключение обаче изтече на 11 март тази година.

Председателят на ЕК заяви, че ситуацията с мигрантите в Европа драматично се е променила от 2015 година насам, тъй като ЕС е установил по-добър контрол по външните си граници и в Средиземно море. Юнкер подчерта, че броят на новопристигналите бежанци значително е намалял, но Гърция и Италия все още се нуждаят от помощ за облекчаване на техните проблеми с бежанците.

Той предупреди също, че ЕС има малко време да постигне цели на програмата за презаселване, която приключва през септември. По думите му „няма да бъде добър знак, ако заедно се провалим в това да разселим всички планирани [бежанци] от Италия и Гърция [към останалите държави от Евросъюза].“

Според данни, публикувани през февруари, малко над 15 000 търсещи убежище са били презаселени от тези две страни и Турция, на фона на обещанието на ЕС през 2015 година за презаселване на 160 000 души.

През първите три месеца Европа са достигнали 26 600 мигранти, съобщи агенция ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *