Европейската комисия отговори на оплакване на полския работодателски съюз „Транспорт и логистика Полша”. Става дума за новото ограничение въведено в Дания, лимитиращо времето за паркиране на камиони на паркинги до 25 часа.

Новите правила на датчаните влязоха в сила от 1 юли тази година. Според ЕК датското правителство трябва да отмени ограничението. Причината е, че то нарушава свободата на движение на услугите в ЕС и е дискриминационно.

Според официалния отговор от Брюксел, от Дания е поискано да отмени закона, забраняващ на шофьорите да паркират за повече от 25 часа. Комисията посочва, че „това времево ограничение влияе най-вече на транспортните оператори, базирани извън Дания. Следователно това е дискриминация на база националност и е незаконно по отношение на Договорите на ЕС.”

Също така, въведеното ограничение прави невъзможно следенето за спазване на европейските регулации по отношение на времето за шофиране и почивка на шофьорите на камиони. Това  може, от своя страна, да доведе до повишаване на рисковете за безопасността по пътищата.

ЕК посочва също, че ограничението за времето за паркиране „нарушава свободата на превозвачите да предлагат транспортни услуги и представлява неоправдана индиректна дискриминация.”

Дания има два месеца да даде своя отговор на Комисията. След това ЕК ще прецени дали това е достатъчно добре мотивирано становище.

http://bepnews.com/nqma-pochivka-za-shofiorite-na-kamioni-v-letnite-goreshtini-pri-lipsa-na-avtonomen-klimatik/

Снимка: GestiTruck. Снимката е примерна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *