Европейската комисия наложи глоби в размер на € 137 789 000 на Melco (Mitsubishi Electric) и Hitachi за участие в картел на цените за алтернатори и стартери, заедно с още една фирма – Denso.

Компанията Denso не беше глобена, тъй като именно тя призна за съществуването на картела пред Комисията. Всички компании са признали участието си и са се съгласили да приключат случая като платят глоби.

За период от повече от пет години трите японски производителя на авточасти са координирали цените и са разпределяли клиенти и проекти за алтернатори и стартери – два важни компонента в двигателите на колите. Въпреки, че контактите, които са били свързани с формиране и управление на картела, са били извън Европейската икономическа зона (EAA), картелът е повлиял европейските потребители, тъй като посочените авточасти са били продавани директно на автомобилни производители в EAA.

ЕК разкри, че в периода септември 2004г.  и февруари 2010 година, трите компании са се срещали в офисите си и в ресторанти, а също са осъществявали контакт и чрез редовни телефонни обаждания, с цел да ограничат конкуренцията помежду си. Те са координирали отговорите на определени предложения от страна на автомобилни производители, и по-специално – цените, които ще предложат и кой трябва да спечели съответния бизнес. Японските фирми са обменяли и чувствителна търговска информация и пазарни стратегии.

Общата глоба е в размер на близо 138 милиона евро, като Melco са платили приблизително 111  млн. евро, а Hitachi – близо 27 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *