Комитетът по транспорт на Европейския парламент (TRAN) организира в края на месец ноември публично изслушване , по време на което се изказа и президентът на унгарската транспортна компания Waberer’s. Ференц Лажко изказа своето мнение по отношение на Мобилния пакет и последиците за индустрията, свързани с въвеждането на новите предложения.

Изслушването, организирано от TRAN в края на миналия месец, обхващаше пазарните и социални аспекти на Мобилния пакет. Сред мненията на представители на търговски обединения от цяла Европа (вкл. IRU, френската FNTR и португалската ANTRAM) имаше и мнения директно от индустрията.

Пътният транспорт представлява 71% от транспортния сектор на Европейския съюз и според прогнози делът му ще нараства, отчасти благодарение на електронната търговия.

Както подчерта президентът на Waberer’s , 65% от транспортите на дълги разстояния в Западна Европа (1000-6000 км) се изпълняват от транспортни компании, базирани в 13 страни от ЕС.

В презентацията си, „Социални и пазарни аспекти на Мобилния пакет от перспективата на отговорен транспортен оператор”, Лажко обвинява Европейската комисия основно във факта, че създава регулации в изолация от икономическия контекст.

По неговото мнение, въвеждането на регулациите от Мобилния пакет ще допринесат за:

  • Радикално увеличаване на разходите за товарни и логистични услуги,
  • Инфлация,
  • Смущения в Европейската верига на доставките,
  • Намаляване на глобалната конкурентоспособност на ЕС.

Според Ференц Лажко разпоредбите, предложени от ЕК не подобряват работните условия за шофьорите, а само ги принуждават да напуснат превозното средство за 45 часа за редовната седмична почивка.

В ЕС няма достатъчно хотелски стаи, които шофьорите могат да използват за седмичната пауза, коментира унгарският предприемач. Когато са на път, превозвачите считат кабината на камиона за свой дом, затова, да я напуснат за 45 часа, няма да им помогне да се възползват от почивката си, допълва той.

Лажко повдигна и въпроса за безопасността на самото превозно средство и превозвания товар, гориво и лични вещи на шофьора. Кражбите от камиони в ЕС продължават да нарастват и ситуацията се влоши от нелегалните мигранти, които представляват заплаха за шофьорите на камиони по пътищата на Западна Европа.

„Това са безкраен брой проблеми, пред които сме изправени всеки ден и, които не се засягат изобщо от Мобилния пакет!”, отбелязва президентът на Waberer’s.

Подобно мнение, относно забраната за прекарване на 45-часовата почивка в кабината, изрази и Педро Полонио, председател на португалската транспортна организация ANTRAM. По думите му, шофьорите трябва да имат възможност да прекарват това време в кабината, заради безопасността на товара и камиона, както и заради липсата на адекватна инфраструктура за настаняване в Европа. Полонио подчерта също и, че оборудването в кабините значително се е подобрило през последните десетилетия и често предлага на шофьорите по-добри условия отколкото един крайпътен мотел.

И докато от BEPnews подкрепяме твърдението за условията в мотелите, съвсем не сме съгласни, че оставането на шофьора в кабината би осигурило повече сигурност за товара и камиона. Причината е, че един шофьор трудно би се справил с няколко крадци, които много често може да имат ножове, или други оръжия, и да са агресивни. По-скоро, влизането му в конфронтация с тях би било опасно за неговото здраве и живот. Затова трябва да се работи в посока осигуряване на адекватна охрана по европейските ТИР-паркинги.

Лажко и Полонио също така изразиха и мнение, че прилагането на разпоредбите на Мобилния пакет към международния транспорт е невъзможно, тъй като компаниите ще трябва да се справят с 20 различни национални законодателства и 50 системи за възнаграждение.

Още повече, според унгарският транспортен предприемач, приложението на принципите на директивата по отношение на заплащането на работниците в пътния транспортен сектор трябва да се вземе предвид само в структурирана рамка и не може да се игнорира икономическия контекст. Лажко и цитира тук данните за БВП на глава от населението през 2016-а в някои европейски страни, а именно:

  • Германия – 34 400 евро
  • Франция – 31 800 евро
  • Унгария – 11 000 евро
  • Румъния – 7 600 евро.

В края на своята презентация той се обърна с призив към европейските власти: Не политическите амбиции, а търговията, развитието, конкуренцията и други икономически фактори, заедно с аргументи, базирани на професионални познания, трябва да се вземат предвид, когато се взимат решения, които ще повлияят на бъдещето на транспорта!

 Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *