Европейската комисия предлага да отпадне държавното регулиране на цените на тока. Преходният период за това ще бъде 5 години, предаде БНР.

Обширното законодателство, предложено от ЕК, обхваща 8 законодателни предложения за радикални реформи на пазара на електроенергия. То съдържа предложения за създаване на повече възобновяеми източници, както и повишаване на енергийна ефективност.

Докато тече преходният период Европейската агенция за сътрудничество с енергийните регулатори ще издава препоръки за методологията на определяне на цените на тока, с която българският енергиен регулатор, КЕВР (определяща в момента цените на тока в България), ще се съобразява. За българското правителство остава задачата да реши как ще избегне скок в цената на тока за домакинствата и фирмите, след като влезнат в сила новите изисквания за пазарно определяне, когато цената на електричеството ще се определя само на принципа търсене-предлагане.

Новото европейско законодателство ще задължи властите във всяка страна членка на ЕС да гарантират равни права на всеки производител на електроенергия. Гражданите ще могат безпроблемно да променят договорите си, да сменят доставчика на ток и дори сами да си произвеждат електричество.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *