Предстои да бъде направено изменение в Регламент 561/2006 на ЕС за времето за шофиране и почивка в автомобилния транспорт.

До една седмица Европейската комисия ще представи в Европейския парламент и Съвета на ЕС инициативата си, наречена „маршрутен пакет”. Целта на новия пакет е да се справи с редица социални и трудови проблеми в автомобилния транспорт, като се гарантира справедлива конкуренция, сложи се край на социалния дъмпинг в сектора и се осигурят „справедливи и честни условия на труд”.

Текстът с промени включва, освен всичко друго, разширяване на 12-дневната регулация. Към момента шофьорите, извършващи случаен международен превоз на пътници, могат да отложат своят седмичен период за почивка след 12 дни, но това е приложимо само за международен транспорт.

ЕК ще предложи регулацията да покрива и вътрешни превози.

Средният период за седмична почивка се очаква да остане 45 часа. Въпреки това ще бъде дадена повече гъвкавост за целия период от 4 седмици. Това означава, че шофьорът трябва да почива поне 24 часа в края на всяка седмица, а в края на четирите седмици да му се събират общо 180 часа почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *