Европейската комисия подкрепи отмяната на визовия режим за турски граждани и предложи на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да го отменят.

Това съобщи заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс като посочи, че Турция все още не е изпълнила пет от 72-те изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но се очаква това да се случи в най-скоро време.

Комисията предлага визите за граждани на Турция да отпаднат от юни тази година:

През последните седмици Турция постигна забележителен напредък. Предстои още работа и тя трябва да се свърши бързо, но, ако Турция задържи постигнатото и продължи със същото темпо, могат да изпълнят останалите изисквания.

Стана ясно и, че ще бъде въведен механизъм за „бърза отмяна“ на свободния визов режим, ако някое европейско правителство прецени, че има проблем.

На теория милиони турски граждани могат да пътуват без визи, но на практика много по-малко ще могат да го направят. Причината е, че пътуване в Шенгенското пространство е възможно само за тези, които имат паспорти с биометрични данни, а в Турция тези документи не са въведени повсеместно.

По темата:

ЕК ще предложи либерализиране на визовия режим за Турция на следващото си заседание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *