Европейската комисия (ЕК) е започнала процедура за нарушение срещу Италия (тази година), Германия и Франция (в края на 2016 г.) във връзка със законите в съответните държави, свързани с контрола на минималните заплати при международните автомобилни превози. Това съобщи за BEPnews представител на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU). ЕК разглежда и пропорционалността на австрийското законодателство по този въпрос.

Припомняме, че миналата година IRU поиска да бъде наложен мораториум върху въвеждането на съответните законодателства в Германия (законът MiLoG), Франция (законът (Loi Macron), Италия и Австрия, но отговорите и от четирите държави бяха отрицателни.

Актът Loi Macron включва задължение за транспортните компании да регистрират, назначат представител във Франция и да калкулират минимална заплата. Управляващият работата на IRU в Европейския съюз, Ян Немец, определи германското и френското законодателства за въвеждане на минимално заплащане в международните автомобилни превози като дискриминационно.

“Неприемливо е и изключително нечестно да се притискат международните оператори на пътнически и товарен транспорт, пътуващи към Франция и Германия, да продължат да прилагат точките на законите ‘Loi Macron’ или ‘MiLoG’. Те представляват огромно и безпрецедентно финансово бреме за транспортните оператори. Прилагането на тези нормативни актове трябва да бъде спряно, докато ЕК не се произнесе по случая,“ коментира Немец още през ноември 2016 г.

Един коментар за “ЕК разследва Италия, Германия и Франция заради законите за минимални заплати в международния транспорт

  • 21 март 2017 в 15:59
    Permalink

    Дискриминация е за една и съща работа (дори повече) , да се вземат в пъти по-малко пари

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *