Европейската комисия изрази съжаление за решението на Швейцария да ограничи издаването на работни разрешителни за българи и румънци за период от една година, съобщи сайта Euractiv.

Припомняме, че в сряда Министерството на външните работи на България публикува на сайта си, че правителството на Конфедерация Швейцария е взело решение да следи по-строго броя на издаваните дългосрочни разрешителни за работа в периода от 1 юни т.г. до 1 юни 2018 година.

Решението няма да засегне издадените до момента дългосрочни разрешителни, както и краткосрочните разрешителни за работа.

Българските и румънските граждани получиха пълен достъп до пазара на труда в Швейцария през май 2016 г., като бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни-членки на Европейския съюз след изтичане на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора.

За една година от влизане в сила на пълния достъп обаче броят на имигрантите от България и Румъния е 3300 души, което е двойно повече спрямо година по-рано.

Според споразумението, което има с ЕС, Швейцария има право да въведе квоти за българи и румънци, ако бъде регистрирано повече от 10% увеличение на броя на издадените разрешителни за работа, спрямо три години назад.

Страната не за пръв път въвежда подобни ограничения. През 2013 година такива бяха приложени срещу 8 европейски страни, включително Унгария, Полша и Словакия.

Нетната миграция към Швейцария се сви за трета поредна година през 2016-а. Близо 143 100 имигранти са пристигнали в държавата, което е спад с близо 5% на годишна база. Същевременно 78 000 чужденци са напуснали (5.6% ръст).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *