Ако сте следили представянето на експонатите на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 дотук сте разбрали, че електрическата мобилност означава свобода. Свобода като усещане, удобство на шофиране, функционалност, ниска цена на пътуването, безплатно паркиране, без данъци, нулеви емисии, чист въздух, чисти градове, модерен начин на живот.

В Западна Европа по-отдавна, а вече и у нас, се прокрадват идеи да слезем от автомобилите, особено в градовете и да погледнем към възможностите за лична електрическа мобилност. Става дума за електрически скутери и велосипеди, които осигуряват бързина и удобство на придвижване, свободата на личното превозно средство и същевременно ни спасяват от задръстванията и трудностите с паркирането.

На изложението от 13-ти до 16-ти септември ще видите OX/Super–най-новият модел на електрически скутер INOKIM, който „ДТК Електроникс“ ще покажe в Sofia Ring Mall

Този електрически скутер носи характеристиките на Sport Utility Vehicle и се движи еднакво добре и в града, и в извънградски условия.Той е лек и компактен, което вече се е превърнало в потребност; може да вози гладко, дори по неравен терен и същевременно има достатъчно мощност, за да се изкачва и по хълмове.

Безшумният безчетков мотор с мощност 800W (върхова 1300W) на задното колело и мощната литиево-йонна батерия позволяват на OX да изминава разстояние от 110 км с едно зареждане на батерията и да развива скорост до 45 км/ч. А ако сте любопитни за комфорта на придвижване, изпробвайте системата за окачване на INOKIM ОХ, която позволява на водача да регулира позицията: по-висока при груб терен и по-ниска за по-добра стабилност при по-висока скорост.Заслужено марката е носител на тазгодишната награда за продуктов дизайн – RedDot Award:Product Design 2018 – от един от най-престижните конкурси за дизайн и иновации в света.

Потенциалът и функционалността на електрическите превозни средства е оценен и от бизнеса в сферата на логистиката и услугите

Telcom Tricycles

При това от българска компания, която вече 12 години създава електрически превозни средства. „Телком Инженеринг“ ще представи на изложението изцяло електрическо компактно триколесно превозно средство,  серийно производство, което вече се предлага на пазара. Тези електрически мини камиончета дават възможност за нулеви емисии за местен транспорт, работят тихо, имат електродвигател 1000W. Бързо зареждащите се батериии могат да се похвалят с пробег от 180 км. с едно зареждане. Зарежда се директно от мрежата за 4 часа или чрез фотоволтаичен панел, което отнема малко повече време – от 8 до 10 часа. Мини камиончетата са с товарен обем от 1.7 до 2.4 куб.м. и полезен товар от 450 кг. Те са изключително удобни за градска логистика, комунални услуги, разносна търговия и мобилно предлаганена храни и напитки, както и за селскостопанска дейност, вътрешнозаводски транспорт, обслужване на затворени пространства. Ускоряват до 30 км. само за 6 секунди, а максималната им скорост е 45 км/ч.

Съвсем скоро в България ще започне сглобяването на още един вид лекотоварни електрически автомобили – METRO 500

електрически скутер
Metro 500

Създател на METRO 500 e китайската компания Cenntro Automotive Group. Тези електромобили, които ще видим на ELECTRO MOBILITY EXPO са функционални изцяло електрически миниванове с широк спектър на приложение.

Изминават между 80 км (LeadAcid) и 120 км (LiYon) с едно зареждане на батерията, а себестойността на 100 км пробег е под 3 лева. Батерията им е с обем 72 VDC и се зарежда за 6 до 8 часа. Обемът на багажника е 2,1 м3 с товароносимост до 500 кг. Това позволява на търговци и доставчици да изпълняват ежедневните си задачи по оптимален начин. METRO 500 има electrometer за пресмятане на оставащия пробег, съобразно терена и стила на шофиране. Това е много ценно в сектора на доставките, където „последната миля“ е особено важна, както другите улеснения за водача – навигация, климатик, камера за задно виждане.

Не пропускайте на изложението да разгледате разработките на единствения български производител на зарядни станции – „Елпром ЕМЗ“ ООД, гр. Шабла

Компанията ще покаже две свои серии – „MAR CSM“ и “ VAL GSM“. Макар че са в производство само от 2017 г., те вече обират технологични награди – златен медал от Международнияпанаир Пловдив 2017 и голямата награда „Кубратов меч“ 2018 на Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ) за цялостен принос, вкл. и за развойна  дейност за мощните им станции до 43 kW.

Електростанциите са с метален корпус и висока степен на защита и устойчивост, което позволява да бъдат монтирани на места с екстремни температури и висока влажност. Освен това са изключително мощни (43 kWпри 400Vи максимален  изходящ ток 3 х 63А за честота 50 Hz). Така скоростта на зареждане се определя единствено от капацитета на зарядното устройство на борда на автомобила. Осветен дисплей показва докъде е стигнал зарядния процес, а комуникацията с потребителя може да се осъществява на български, английски или руски език. Такива станции вече са инсталирани в България (12 бр.), Оман, Татарстан, Узбекистан, а скоро – и в Лисабон, Португалия.


ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 е първото специализирано изложение за електромобили в България и ще се проведе от 13-ти до 16-ти септември в Sofia Ring Mall, под патронажа на министъра на околната среда и водите.Вижте изложителите: https://emobilityexpo.eu/bg/visitors.html. Очакват Ви 4-дневна изложба, еднодневна конференция, тест драйв и демонстрации. Входът за изложението е свободен. Регистрирайте се за конференцията тук: https://emobilityexpo.eu/bg/conference/registration.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *