От 1-и април 2018-а година Словения въвежда новата електронна тол система DarsGo, която ще се прилага за камиони с брутно тегло (GVW) над 3.5 тона.

Винетната система ще продължи да се прилага за всички останали превозни средства.

От първи април следващата година съвсем не на шега, за да карате камион по словенските магистрали ще трябва да се регистрирате в системата и да снабдите камиона си с устройство DarsGo.

Едно устройство ще може да се използва само за един камион и няма да може да се мести, тъй като в него ще са запазени данните за регистрационен номер и Евро емисионния клас на съответния камион. Тол класът ще се определя от шофьора всеки път преди да започне курс на територията на страната, на базата на броя оси.

Системата автоматично ще таксува на изминато разстояние. Тол порталите ще разпознават DarsGo устройствата на преминаващите камиони чрез микровълнови сензори.

Операторът на тол системата вече е отворил регистрацията и устройствата може да бъдат взети от пунктове в Любляна, Лопата, Грушков, Марибор, Грабоношу и Обрежже.

От началото на следващата година регистрация и получаване на съответното оборудване ще може да става и на бензиностанциите, партниращи си с DarsGo Service и на сайта www.darsgo.si.

Инсталирането на устройствата по-рано няма да е проблем, тъй като таксуването по този начин ще става от първи април 2018-а г.

Задължителната регистрацията на компания и превозни средства в системата DarsGo може да стане по няколко начина.

На първо място, на сайта www.darsgo.si, където след регистрация, трябва да се принтира попълнения формуляр, който трябва да предоставите, за да получите съответното устройство, след като платите и административна такса, с кредитна карта, карта за гориво или по банков път.

Регисрацията може да стане директно и в „DarsGo servis” и чрез използване на карта за гориво или кредитна карта.

За компании от Европейския съюз процесът е улеснен. Те могат да направят регистрацията на сайта на DarsGo и да поръчат доставка на устройството по пощата, след като платят онлайн административната такса.

При регистрация в словенската тол система е задължително да покажете доказателство, че превозното средство е регистрирано и да потвърдите емисионния му клас.

За всяко DarsGo устройство административните разходи са в размер на 10 евро.

Повече информация може да получите на сайта www.darsgo.si.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *