Изкуственият интелект е „най-големият риск, пред който сме изправени като цивилизация“, заяви собственикът на американския производител на електрически коли Tesla и ракетната компания SpaceX Илън Мъск, пред Националното сдружение на гуверньорите.

“Що се отнася до изкуствения интелект, аз имам достъп до най-съвременния изкуствен интелект и смятам, че хората трябва да бъдат наистина загрижени за това“, коментира Мъск в съвместна въпроси-отговори дискусия с губернатора на Невада Браян Сандовал.

От дълго време Илън Мъск говори за рисковете от AI.

“AI е рядък случай, в който ние трябва да сме проактивни що се отнася до регулации, вместо да бъдем реактивни. Защото, когато дойде времето ние да сме реактивни с регулации за изкуствения интелект, ще бъде прекалено късно“, отбеляза милиардерът.

„Изкуственият интелект е фундаментален риск за съществуването на човешката цивилизация по начин, по който автомобилните инциденти, самолетните катастрофи, или лошата храна не са били,“ каза Мъск.

Той продължи да твърди, че широка правителствена нормативна база е ключова, защото компаниите в момента са притиснати да работят върху по развит изкуствен интелект или рискуват да не бъдат повече актуални на пазара.

Част от притесненията на бизнесмена-иноватор са свързани със социалната дестабилизация и загубата на работни места в резултат на развитието на AI.

Но по-голямото му притеснение е AI, който живее в мрежата, който може да има стимул да наранява хората. “Те могат да започнат война като пуснат фалшиви новини, имейл фишинг и фалшиви прес новини, и просто чрез манипулиране на информацията“, каза Мъск и допълни „Перото е по-силно от меча.“

Той представи хипотетична ситуация, например, при която AI може да доведе до по-големи инвестиции в отбранителната индустрия чрез хакове и дезинформация, за да предизвика война.

“Аз съм против свръхрегулирането със сигурност“, каза Мъск, но подчерта: „Със сигурност смятам, че трябва да се заемем с това и то бързо.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *