Милиардерът, създател на компанията за електрически автомобили, Илън Мъск, отговори на предизвикателството на Южноавстралийското и федералното правителство, обещавайки, че може да разреши енергийните им проблеми за 100 дни, или ще достави 100 MW батерийната система безплатно.

В четвъртък, Линдън Райв, вицепрезидент на Tesla за енергийните продукти, заяви пред AFR, че компанията може да инсталира 100 до 300 мегават часа система за съхранение на енергия, която ще предотврати недостига на електричество, който причинява покачване в цените на електроенергията и спиране на тока в щата.

Благодарение на засиленото производство в новата Gigafactory на Tesla в Невада, това може да бъде постигнато за 100 дни, каза той.

Майк Кенън-Брукс, австралийският съосновател на стартъпа Atlassian, в петък писа в социалната мрежа Twitter на Илън Мъск, питайки го колко е сериозен относно инсталирането на системата от батерии.

Мъск отговори, че компанията ще го направи в рамките на 100 дни от подписването на договора, или в противен случай, ще бъде безплатно. „Това достатъчно сериозно ли е за теб?“ допълва накрая Мъск.

Разговорът в социалната мрежа се завърза, след като Сенатор Сара Хенсън-Янг отговори на Мъск: „Нека да го обсъдим!“ и очевидно даде началото на преговорите за изграждане на системата в южноавстралийския щат.

Наскоро Tesla завърши инсталацията на система от батерии с капацитет 80MWh в южна Калифорния, само за 90 дни, което струваше $100 милиона.

Честите спирания на тока в щата Южна Австралия започнаха миналата година и предизвикаха политически караници относно енергийната политика, а федералното правителство обвини за проблемите възобновяемите енергийни технологии.

Батерийната система за съхранение на енергия може да помогне за намаляване цената на електричеството в австралийския щат, да предотврати спиранията на тока и да подобри електропреносната мрежа.

Снимка: Heisenberg Media, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *