Визионерът-милиардер Илън Мъск привлече вниманието на световната общественост с идеята си за борба със задръстванията по пътищата. Тя вече беше спомената в официалната му биография, но сега към нея има и нагледно видео как това ще се случи.

Създателят на Tesla и SpaceX стартира нова компания, наречена – The Boring Company (Скучната компания), малко след като преди време се оплаква в социалната мрежа twitter, че е блокиран в задръстване.

Той намекна тогава, че проектът цели да се разработят разходно-ефективна система за изкопаване на тунели под земята и високоскоростни влакове.

Единственото, което се случи оттогава е, че Мъск купи втора ръка машина за правене на тунели и на паркинга на SpaceX наскоро беше направен „демо тунел“ с нея. Миналата седмица имаше и индикации, че компанията на милиардера разработва прототип на машина за тунели.

В своя реч на TED конференция във Ванкувър в петък Мъск даде повече жокери относно това, което компанията му иска да постигне. Във видеото се разкрива подземна мрежа от тунели, която колите могат да достигнат чрез асансьори. А в самите тунели, колите могат да бъда транспортирани от една точка до друга по високоскоростни ленти.

Мъск коментира, че попадането в задръстване е „унищожително за душата“.

Системата на южноамериканеца ще позволи на превозните средства да пътуват безопасно и при по-високи скорости от позволените на повърхността. Тунелите ще са изградени на множество нива, което пък ще позволи поемането на по-големи обеми трафик.

Няма яснота кога идеята ще стане реалност, тъй като The Boring Company не е с висок приоритет за инвеститора. Пред аудиторията на TED той коментира, че този проект отнема едва 2-3 процента от времето му. Това означава, че ще трябва да се примирим със големия трафик и да започнем да тренираме техники за успокояване на нервите и за търпение (за тези, които още не са го направили).

Снимка: Heisenberg Media, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *