Независимият кандидат за президент на Франция Емануел Макрон е цел на руските медии и интернет атаки, които искат да подпомогнат проруските настроените му конкуренти в надпреварата за държавен глава, коментира председателят на партията му, цитиран от радио „Свободна Европа“.

Ричард Феранд, генерален секретар на партията на Макрон, En Marche, отправи първи директни обвинения, че сили в Москва се опитват да повлияят на изхода от президентския вот през май.

Феранд, който твърди, че Русия гледа с одобрение на политиките на крайно-десния лидер Марин льо Пен и на центриста Франсоа Фийон, призова правителството да предприеме стъпки, за да гарантира, че няма да има „чуждестранна намеса“ в изборите.

То направи сравнение с американските президентски избори, където разузнавателните служби видяха намеса на Кремъл, но, по думите му, „прекалено късно“.

В интервю за телевизия France 2 Феранд заяви, че руски медии като RT и Sputnik са се прицелили в Емануел Макрон, наричайки го, например, марионетка на САЩ.

Макрон, независим центрист, се смята за фаворит за спечелването на втория рунд на президентските избори, с най-голям шанс да спечели срещу Марин льо Пен, която се обяви за излизане от ЕС и подкрепя руската политика в Украйна.

Снимка: Лиценз Creative Commons Attribution 4.0 International

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *