• Ясни правила за заплащане на шофьорите и време за почивка
  • 3-дневен лимит на каботажа
  • По-малък, но по-качествен контрол на пътя
Евродепутатите одобриха днес правилата за борба с нелегалните практики в пътния транспорт и подобряване на работните условия на шофьорите. Позицията си те ще преговарят със Съвета на ЕС.
камиони тир паркинг паркиране

Честна конкуренция и борба с нелегалните практики в международния транспорт

Европейският парламент одобри ново правило при каботажните операции, а именно – лимитът за каботаж (осъществяване на транспорти в друга европейска страна, различна от страната на регистрация на компанията) да бъде 3 дни. Към това се прибавя и регистрация през тахографите при преминаване на границата.

Одобрено беше предложение да има и период за почивка на превозните средства преди те да осъществят нови каботажни операции, който да се осъществява в страната на регистрация на транспортната фирма. Продължителността му ще бъде 60 часа.

Евродепутатите одобриха правила за борба с компаниите „пощенски кутии“. Те ще трябва да извършват множество дейности в държавата-членка, в която са регистрирани. Тъй като много често превозвачите използват лекотоварни превозни средства, последните също ще трябва да следват европейските норми за транспортните оператори. Беше одобрено предложение лекотоварните автомобили също да бъдат оборудвани с дигитални тахографи.

Ясни правила за командироване на шофьори

ЕП поиска правилата за командироване да се прилагат и при каботаж и трансгранични транспортни операции, с изключение на транзит, двустранни операции и двустранни операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула при излизане и две на връщане).  


командироване

По-добри работни условия за шофьорите

Бяха предложени и промени, за да се гарантират по-добри условия на почивка на шофьорите. Транспортните компании ще трябва да организират така графиците си, че шофьорите да се прибират у дома поне на 4 седмици. Задължителната седмична почивка пък ще трябва да се прекарва извън кабината на камиона.

Евродепутатите се съгласиха и за бързо въвеждане на умни тахографи за всички пътнически и товарни превозни средства до десет години след крайния срок, решен още през 2014 година. Новите тахографи ще могат да регистрират местоположението на превозното средство и шофьора на всеки три часа през времето за шофиране.Позицията на евродепутатите относно командировките беше приета с 317 гласа „За“, 302 „Против“ и 14 „Въздържал се“.

По отношение на правилата за почивка – 394 гласуваха „За“, 236 „Против“ и 5 „Въздържал се“.

Позициите за правилата за каботаж и борбата с компаниите „пощенски кутии“ бяха гласувани съответно – 371-251-13.

Източник: Европейски парламент

Снимка: stimme.de

Един коментар за “Пакет „Мобилност“: ЕП одобри позицията за преразглеждане на правилата за пътния транспорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *