Европейските депутати гласуваха с мнозинство от 477 гласа за официално спиране на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.

Причината за искането се дължи на конституционната реформа, която Анкара предприема, с която ще се увеличат президентските правомощия.

Подкрепената от ЕП резолюция призовава за незабавно спиране на преговорите с Турция, ако властите в страната не коригират предложения пакет за конституционни промени. Също така се предлага предприсъединителните фондове за Турция да бъдат пренасочени в помощ на сирийските бежанци и гражданското общество.

Евродепутатите отново критикуват Анкара за нарушения на човешките права и незачитане на върховенството на закона.

Дали преговорите с Турция ще бъдат спрени, зависи от външните министри на ЕС.

„Отхвърляме всякакви предложения, според които трябва да има силно сътрудничество между Турция и ЕС в други области, вместо преговори за присъединяване,” заяви по-рано днес турският министър по европейските въпроси Омер Челик, по време на посещение в Анкара на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. По думите му е грешно  евродепутатите да призовават за спиране на преговорите за членство и това няма да е от полза нито за Турция, нито за ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *