Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган отхвърли критиките на международните наблюдатели за нередности по време на референдума. По думите му националното допитване е било „най-демократичния избор“, виждан в която и да е западна държава.

Източник: Радио „Свободна Европа“
Пред свои поддръжници в Анкара Ердоган заяви, че ще игнорира заключенията на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Първо, знайте си мястото! Няма да видим или чуем политически мотивираните доклади, които подготвяте“, заяви турският президент. Според наблюдателите, процедурите, използвани по време на националното допитване за промени в Конституцията на Турция, не са отговаряли на международните стандарти.

В отговор на предупреждения от някои европейски официални лица, че кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз може да бъде отхвърлена заради нарушения на стандартите за спазване на човешките права, Ердоган заяви, че това „не е толкова важно“, стига ЕС „да ни информира“.

Той посочи отново, че „ако е нужно“ ще проведе референдум в страната, дали да се прекратят преговорите за членство.

Междувременно, външният министър на Германия Зигмар Габриел, заяви, че Турция не бива да напуска НАТО.

В интервю за германския ежедневник „Билд“ в понеделник, той каза, че „ние искаме Турция да остане близо до нас, а не да я избутаме в изолация, когато става въпрос за външни работи, или дори да я насочим към Русия.“

Относно членството на страната в Европейския съюз Габриел заяви: „Зависи от Турция … Турция не трябва да се дистанцира повече от Европа, също в нейн интерес.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *