Турският президент Реджеп Таийп Ердоган нарече Европейския съюз „кръстоносен съюз“ и заяви, че Блокът лъже от години, че ще приеме Турция в европейското семейство, предаде Радио „Свободна Европа“.

„Разбирате ли защо те не приеха Турция в ЕС след 54 години? Аз го казвам силно и ясно: това е във всяко отношение кръстоносен съюз“, заяви Ердоган по време на митинг в Анкара. „Те ни лъжат от 14 години и продължават“, допълни той.

Анкара започна преговори за влизане в Евросъюза през 2005 година, но напредъкът по тях не е значителен поради няколко проблема, включително спора за разделения Кипър и нарушаване на човешките права в Турция.

През последните месеци напрежението между страната и ЕС се засили.

С наближаването на референдума за промяна на Конституцията на Турция тонът между Анкара и няколко Европейски страни се изостри изключително. Това стана след като няколко големи европейски града забраниха митинги на своя територия на турски политици за агитиране в полза на промените.

В резултат последваха обвинения от страна на Ердоган, който обвини властите в Германия и Холандия, че прилагат „нацистки практики“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *