Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че войната в Сирия няма да има край, докато президентът Башар ал-Асад не се оттегли от властта.

В интервю за „Ройтерс“ турският държавен глава каза, че „Сирия трябва да бъде освободена от Асад, за да се появи решение“, която ще сложи край на 6-годишната война в страната.

„Асад уби стотици хиляди хора и аз имам 3 милиона бежанци в моята страна, 1.5 милиона бежанци са в момента в Ливан и 1 милион в Йордания и тези хора са напуснали родната си страна“, заради сирийския управник, коментира Ердоган.

По думите му вече „не може да се говори за решение с Асад, или нашите усилия ще бъдат напразни.“

Ердоган каза, че руският му колега Владимир Путин е заявил, че „не е застъпник за Асад, аз не съм негов адвокат.“

Русия и Иран са двамата най-големи чуждестранни поддръжници на сирийския президент и работят със сирийските войски срещу опозицията, която иска да свали сирийския лидер от власт.

От другата страна са Турция и международна коалиция, водена от Съединените щати, които подкрепят опозиционна група, наречена Сирийски демократически сили.

Анкара обаче се бие и срещу сирийските кюрдски бойци, които, от своя страна, искат да свалят президента Асад, но се бият и срещу терористите от „Ислямска държава“. Турските атаки срещу кюрдите пък, не се харесват на Съединените щати, които държат Анкара да се консултира с международната коалиция преди да осъществява удари.

Ердоган коментира, че „в момента Путин, Тръмп, ние, Иран, Саудитска Арабия и Катар, ние всички се взели активна роля в усилията да се открие решение за Сирия. Ние можем да се обединим и да помогнем на народа на Сирия да вземе решение.“

То подчерта, че „Ислямска държава“ няма да замени Асад и, че има „много идеални имена, които биха могли да станат следващия лидер“ на Сирия.

Очаква се турският президент и американският му колега Доналд Тръмп да обсъдят ситуацията в Сирия по време на срещата им в средата на май.

Снимка: Сайт на Президентството на Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *