Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната трябва да създаде президентска система на управление според своите нужди, вместо да я заимства от други държави, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на Anadolu Agency.

„Нацията трябва да има последната дума относно президентската система, както и по всеки друг въпрос. Не трябва да се страхуваме от избора на нацията“, заяви Ердоган. Според него настоящата парламентарна система не решава проблемите на страната, което е било „доказано от опита много пъти“. „Новата конституция не е политическа опция, а основно искане на народа“, добави турския президент.

Анкара планира да замени настоящата си конституция с нова. Един от основните спорове в парламентарната комисия по промените е дали страната да стане президентска република. Този спор стана и причината за разрива в отношенията между Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу, в следствие на който Давутоглу взе решение да се оттегли от председателския пост в управляващата партия, както и от поста министър-председател.

Един коментар за “Ердоган: Турция трябва да създаде собствена президентска система

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *