Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че планира да се върне в управляващата Партия на справедливостта и развитието, ако на предстоящия референдум за преминаване към президентска форма на управление, хората гласуват с „да”.

Ердоган заяви, че планира да посети всички 30 турски метрополии, както и няколко държави, като част от кампанията му за референдума.

„Когато „вотът „да” излезе наяве от референдума, ще се роди възможност за мен да се регистрирам в партията [отново],” заяви Ердоган, цитиран от вестник „Хюриет Дейли”.

Държавният глава на Турция подчерта, че правителството трябва да се „подготви подходящо за преходния процес”. Страната ще има две години да премине към президентска система на управление, ако предложените от правителството промени бъдат одобрени от гласоподавателите.

Още по темата:

Турските депутати одобриха на второ четене закон за промени в Конституцията, предстои референдум

През януари турският парламент одобри редица промени в Конституцията на страната. С тях се увеличават правомощията на президента, включително да назначава върховни съдии и да обявява извънредно положение. Предложените корекции бяха одобрени от президента Ердоган и в последствие 16 април беше определен за дата за референдум, с който окончателно ще се приемат или отхвърлят предложенията за конституционни промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *