На фона на увеличаващия се дипломатически разрив между Турция и Европейския съюз, турският президент Реджеп Таийп Ердоган отново отправи провокативни изказвания, заявявайки, че „рухващата“ Европа „ще плати“ за „обиждането“ и „потискането“ на турците, живеещи на континента.

“Те казаха преди век, че ние сме били ‚болния човек‘. Сега те са ‚болен човек‘. Европа рухва“, заяви турският лидер, използвайки обида, която повечето европейски политици са използвали през 19-и век по адрес на разпадащата се Османска империя.

По време на митинг в Измир в неделя, Ердоган коментира, че европейската икономика се влошава, а населението застарява и „расистката болест се е върнала като вирус“, предаде Анадолската новинарска агенция. В Европа, която изстрада две световни войни в миналото, милиони хора биват атакувани и дискриминирани, каза още той.

Според него турците, живеещи в Европа са „много потиснати“ и „много обиждани“ и той се зарече да държи Стария континент „отговорен“ за това.

“Европа ще плати за това, което е направила. По божията воля въпросът за ЕС ще бъде отново на масата след 16-и април“, заяви Ердоган, правейки препратка към предстоящия референдум в Турция, на който гражданите ще решат дали президентът да получи повече власт.

Снимка: Сайт на Президентството на Туция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *