Турция ще продължи икономическите си отношения с Европейския съюз, но ще преразгледа политическите и административните си връзки с общността, включително мигрантската сделка, след референдума на 16 април, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

В интервю за телевизия „Си Ен Ен Тюрк“, той каза, че европейските държави позволяват провеждане на събития от тези, които са против конституционните промени, но забраняват турски политици да агитират за промяна на основния закон на страната, в която се предвижда преминаване на повече власт в ръцете на президента. Ердоган отново нападна Германия, че подкрепя тероризма и заяви, че не планира да посети страната преди референдума.

По думите му, Анкара е направила много, за да развие връзки с 28-членния блок, но не е получила нищо в замяна. „Истинската причина за проблемите, пред които е изправен ЕС в момента, е отношението на някои държави-членки“, каза още Ердоган.

Турският държавен глава коментира, че забраната на САЩ и Великобритания за използване на устройства, по-големи от смартфон, в полетите от няколко предимно мюсюлмански страни, вкл. Турция, е навредила на взаимното доверие. Той изрази надежда, че тази грешка ще бъде поправена скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *